1989 Zaterdag, 6 Mei / Lausanne, Zwitserland / 22 deelnemende landen




Locatie : Palais de Beaulieu, Lausanne
Presentatie : Lolita Morena & Jacques Deshenaux

Een ouderwets popdeuntje, boordevol cliché's zorgt voor de overwinning van de Joegoslavische groep Riva en het nummer "Rock Me Baby".
Daarmee was het de allereerste overwinning ooit voor dit land een feit.
Volgens de kranten is het aanbod op het Songfestival dit jaar van een zeer laag niveau en zijn er geen grote favorieten.
Het feit dat Joegoslavije als laatste land aan bod komt heeft dit jaar misschien wel de overwinning opgeleverd.
Justine Pelmelay, die met haar "Blijf Zoals Je Bent" wordt getipt als winnares, behaalt daarentegen een teleurstellende vijftiende plaats.
De Deense deelneemster Birthe Kjær was al eens 3 keer 2de geëindigd in de Deense preselectie maar nu was het eindelijk raak en werd ze 3de.

Oude bekenden

Voor de 2de maal in de geschiedenis was er geen enkele deelnemer die al ooit had deelgenomen, de eerste keer was in 1970, maar toen waren er slechts 11 deelnemers. Dat jaar had Stella Maessen van Hearts of Soul wel al eens in het achtergrondkoor in '69. Dit jaar was dat Mariana Efstratiou van Griekenland die vorig jaar backing was voor de Griekse deelnemer.

Bij Kdam zong Lea Lupatin van de groep Chocolate Menta Mastik (ESF '76) nu bij Milk & Honey die aan de zijde van Gali Atari het songfestival wonnen in '79, dit keer werden ze 8ste, Avi Toledano die 7de jaar nog 2de was op het songfestival eindigde nu ook 2de in de voorronde. Tweevoudig deelnemer voor Turkije MFÖ werd nu voorlaatste in de preselectie, ook aanwezig waren Gür Akad van de groep Klips ve Onlar en Neco. In Noowegen waren oud-deelnemers Jahn Teigen en Kate Guldbrandsen van de partij. In Denemarken was Gry Johansen de enige oud-deelnemer die erbij was. De Finse deelnemers Kirka en Sonja Lumme werden gedeeld 5de. Anna Vissi was 3de in Griekenland, ze had zowel Griekenland als Cyprus al eens vertegenwoordigd. De Joegoslavische groep Ambasadori (ESF '76) nam opnieuw deel aan Jugovizija als was de bezetting niet helemaal dezelfde als die van 13 jaar geleden.

Terugkerende landen :Cyprus