1973 Zaterdag 7 April / Nouveau Théâtre, Luxemburg / 17 deelnemende landen




Het Eurovisiesongfestival 1973 was de achttiende editie van het Eurovisie Songfestival.
De presentatie was in handen van Helga Guitton en het festival werd gewonnen door Anne-Marie David die Luxemburg vertegenwoordigde met haar lied "Tu Te Reconnaîtras".
De taalregel die bepaalde dat landen alleen songs in één van hun nationale talen mochten inzenden werd ingetrokken. Dit leidde ertoe dat de artiesten uit enkele landen in het Engels zongen.
De componisten van de Spaanse inzending, "Eres Tú" werden beschuldigd van plagiaat. Het zou namelijk lijken op de Joegoslavische inzending van 1966 (Brez besed gezongen door Berta Ambrož). Eres tú werd niet gediskwalificeerd. Volgens sommige critici had dit politieke redenen: Franco's Spanje zou meer tot de kern van Europa behoren dan Tito's Joegoslavië. Het lied eindigde uiteindelijk als tweede en werd een grote internationale hit.
Dit jaar was er voor het eerst een inzending van Israël. Mede in het licht van de gebeurtenissen op de Olympische Spelen in München het voorgaande jaar (waar twee Israëlische atleten werden gedood door Palestijnse terroristen), werden er vergaande veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens de bekende Britse songfestivalcommentator Terry Wogan maande de floormanager het publiek zelfs te blijven zitten als er werd geapplaudisseerd, anders zou men het risico lopen beschoten te worden door de beveiliging.
Voor de Portugese deelnemer Fernando Tordo was zijn 5de deelname aan de preselectie de goede.
Voor Nederland werd Ben Cramer veertiende met 69 punten. Zijn nummer "De Oude Muzikant" is in de loop van de jaren in Nederland een klassieker geworden.