1981 Zaterdag, 4. April / Dublin, Ierland / 20 deelnemende landen




De presentatie in de Royal Dublin Society in Dublin is in handen van Doireann Ní Bhríain.
Ook dit jaar valt Nederland niet in de prijzen met Linda Williams en het lied "Het Is Een Wonder". Het Brabantste zangeresje behaalt een negende plaats.
De speciaal voor het Songfestival opgerichte groepje Bucks Fizz uit Groot Brittannie, zingt en overwint met het nummer "Making Your Mind Up". Vooral het dansje waarbij de twee zangeressen hun rokje "verliezen" doet veel stof opwaaien.
Oude bekenden :
Voor het Zwitserse trio Peter, Sue & Marc was het al de 4de deelname, en voor de 4de keer in een andere taal, dit keer het Italiaans, wat hun beste resultaat zou worden. Marty Brem zong vorig jaar nog in de groep Blue Danube voor Oostenrijk. Tommy Seebach stond voor de 2de keer op het songfestival voor Denemarken na een knappe 6de plaats in '79. De achtergrondzangeres van toen Debbie Cameron trad nu op het voorplan door aan Tommy's zijde te zingen. Een lid van de groep Ambassadori (ESF '76) was nu backing vocal bij de Joegoslavische inzending. Maxi van de groep Sheeba zong in '73 ook al voor Ierland. Cheryl Baker van Bucks Fizz deed in '78 mee voor de groep Co-Co en was ook in de Britse finale van '76 en '80. Anita Skorgan (ESF '77, '79) was nu backing vocal voor Noorwegen.

Milk & Honey die 2 jaar eerder aan de zijde van Gali Atari het festival nog wonnen voor Israël deden nu solo mee aan Kdam maar werden 4de. Markku Aro probeerde opnieuw tevergeefs om Finland te vertegenwoordigen, 10 jaar geleden was hij er wel in geslaagd. Ex-winnares Frida Boccara deed al voor de 2de opéénvolgende keer mee in de Franse preselectie, dit keer werd ze 4de. In Nederland deed Ben Cramer (ESF '73) opnieuw mee aan het Nationaal Songfestival. In Ierland werd Nicola Kerr 5de, in 1977 was zij één van de Plus Two die de Swarbriggs vergezelden. Teresa Miguel en Fatima Padinho van de Portugese groep Gemini eindigden nu 4de voor de groep Doce, ook van de partij was José Cid die vorig jaar 7de werd. Stella deed mee in België, in 1977 deed ze ook al mee in de groep Dream Express en in 1970 zong ze voor Nederland in de groep Hearts of Soul.

Terugtrekkende landen :
Marokko: Na een debuut in 1980 trekt Marokko zich terug uit het Eurovisiesongfestival, met name de Marokkaanse koning is niet blij met de teleurstellende eindscore van zijn land
Italië

Debuterende landen
Cyprus debuteerde in 1981

Terugkerende landen
Israël
Joegoslavië