1986 Zaterdag, 3. Mei / Bergen, Noorwegen / 20 deelnemende landen




De gastvrouw voor de avond was Åse Kleveland, die in 1966 3de werd voor Noorwegen.
De Grieghallen in Bergen was het decor voor dit Festival.
Veertien jaar jong en dan winnares worden van het 31ste Eurovisie Songfestival. Dat overkomt de Belgische Sandra Kim met het vrolijke "J'aime La Vie". Het is de allereerste overwinning voor Belgie. Dit lied krijgt als enige van alle landen punten en wint dan ook met grote voorsprong.
Onze hoop, de vier frisse dames van Frizzle Sizzle, kunnnen ook op blote voeten het succes van Sandie Shaw niet evenaren. Meer dan een teleustellende 13de plaats zit er niet in.

Oude bekenden
John Hatting zong in '82 in de Deense groep Brixx nu zong hij bij Trax. Elpida trad in 1979 voor Griekenland aan, nu deed ze voor Cyprus mee.

In Joegoslavië waren Seid Memić-Vajta en Daniel er bij in de preselectie. Dan Duskey van The Duskeys die voor Ierland zongen in 1982 trad nu aan bij A Song for Europe in de groep Palace. In Turkije was Nilüfer van de groep Nazar erbij (ESF '78), nu zong ze solo. Véronique Müller (ESF '72) probeerde opnieuw deel te nemen in Zwitserland nu in de groep Lily Lilas. Ook in Israël een solo, Yehuda Tamir van de groep Milk & Honey werd 4de bij Kdam. Linda Martin, die 2 jaar geleden nog 2de eindigde was nu 4de in de Ierse preselectie. In West-Duitsland herkansten Dschinghis Khan (ESF '79) en Joy Fleming (ESF '75). De vorige 2 Finse deelnemers Kirka en Sonja Lumme namen deel aan de preselectie. In Portugal deed Fatima Padinha van de groep Doce en Gemini mee.

Debuterende landen
IJsland

Terugkerende landen
Nederland
Joegoslavië

Terugtrekkende landen
Griekenland
Italië