1982 Zaterdag, 24. April / Harrogate, Groot Brittannie / 18 deelnemende landen




Dit festival werd uitgezonden vanuit het Harrogate Conference Centre in Harrogate.
De presentatie was in handen van Jan Leeming.
Frankrijk was verrassend genoeg niet aanwezig, TF1 vond het songfestival te ouderwets en wenste niet meer deel te nemen. Gelukkig besloot Antenne 2 om vanaf 1983 terug deel te nemen.
Nadat de eerste vier landen hun stemmen hebben uitgebracht, is het al een duidelijke zaak dat de Duitsers hoog gaan eindigen. Zonder noemenswaardige concurrentie wint de Duitse zangeres Nicole dan ook met haar liedje "Ein bißchen Frieden". Het nummer wordt in vijf talen uitgebracht en van de single worden alleen in Duitsland al 665.000 exemplaren verkocht.

Oude bekenden
Stella nam voor de 3de keer deel, in '70 was ze er al bij in de groep Hearts of Soul voor Nederland, 5 jaar geleden zong ze voor België in de groep Dream Express, vorig jaar nam ze nog deel aan de Vlaamse preselectie, dit jaar won ze de Waalse zodat ze bij haar 3de deelname ook in andere taal zong na het Nederlands en het Engels, ze werd 4de en kreeg van elk land punten. Teresa Miguel en Fatima Padinha van de groep Doce deden in '78 al mee met de Portugese groep Gemini. Het echtpaar Jahn Teigen (ESF'78) en Anita Skorgan (ESF '77, '79) trad dit keer samen aan. Vorig jaar was Skorgan ook backing vocal voor Noorwegen. Sally-Ann Triplett van de groep Bardo zong in '80 mee in de groep Prima Donna.

In Denemarken werd Tommy Seebach (ESF '79, '81) 2de. Seid Memić-Vajta die vorig jaar nog voor Joegoslavië aantrad was nu 3de bij Jugovizija. Yardena Arazi werd 2de in Kdam, 6 jaar geleden zong ze nog in de groep Chocolate Menta Mastik op het songfestival, ex-winnaar Izhar Cohen moest genoegen nemen met een 7de plaats. In Duitsland heel wat bekend volk in de preselectie met ex-songfestival winnares Séverine die in '71 voor Monaco won, Mary Roos eindigde in '72 al eens 3de voor Duitsland, Jürgen Marcus zong in '76 voor Luxemburg en Paola zong in '69 en in '80 voor Zwitserland.

Opmerkelijk was ook de deelname van Spanje. Nota bene tijdens de Falklandoorlog kwam Spanje met een tango het Britse toneel op. Het lied werd tiende; Engeland gaf nul punten.

Terugtrekkende landen
Frankrijk: de Franse omroep was van mening dat het festival zijn tijd nu wel gehad had, een jaar later waren ze echter wel weer van de partij.
Griekenland: had het liedje al klaar Themis Adamantidis zou met het liedje Sarantapente kopelies Griekenland vertegenwoordigen,maar het land heeft zich teruggetrokken