1977 Zaterdag, 7 Mei / London, Engeland / 18 deelnemende landen




Door een staking van Britse cameralieden dreigt het Eurovisie Songfestival dit jaar in het water te vallen. Het geschil wordt vlak voor de uitzending opgelost en de achttien deelnemende landen, waaronder Nederland met Heddy Lester "De Mallemolen", kunnen alsnog het nummer vertolken. Zij behaalt de twaalfde plaats.
Na een spannende strijd met de Engelse inzending Lynsey de Paul & Mike Moran ("Rock Bottom") wint de Portugese zangeres Marie Myriam voor Frankrijk het Songfestival met het chanson "L'Oiseau Et L'Enfant".
Gastvrouw was Angela Rippon en het intermezzo werd uitgevoerd door Mr. Acker Bilk and his Paramount Jazz Men.
The Swarbriggs stonden in 1975 al op het songfestival voor Ierland en kregen nu versterking erbij. Michèle Torr zong nu voor Monaco maar in 1966 trad ze voor Luxemburg aan. Het vrouwelijke deel van de Belgische groep Dream Express stond in 1970 op het songfestival voor Nederland als de groep Hearts of Soul. Een jaar eerder was Stella Maessen van die groep ook backing vocal bij Lenny Kuhr. Twee leden van de Portugese groep Os Amigos Paulo de Carvalho en Fernando Tordo stonden respectievelijk in 1974 en 1973 op het songfestivalpodium. Ilanit trad 4 jaar geleden ook al voor Israël aan. Ook Oostenrijk zond op herhaling een bekende: Beatrix Neundlinger van de groep Milestones (ESF 1972).
Dickie Rock (ESF '66) werd 6de in de Ierse preselectie. Maggie McNeal (ESF '74) waagde nu solo haar kans in Nederland en werd 3de. Kirsti Sparboe stond al 3 keer op het songfestival voor Noorwegen en waagde ook nu haar kans, dit keer samen met Benny Borg die in '72 meedeed, de voorbije jaren probeerden ze elk apart te winnen, samen werden ze 3de. Ook Odd Børre was erbij, maar werd slechts 6de. In Zwitserland waren Pierra Martell, Paola en Véronique Müller van de partij. In Finland waagden twee deelnemers uit begin jaren 60 opnieuw hun kans, Lasse Mårtenson van 1964 en Viktor Klimenko van 1965.
Verenigd Koninkrijk Als gevolg van een staking bij de cameramensen van de BBC werd het festival 5 weken vertraagd.
België kreeg commentaar omdat ze de regel brak in haar eigen taal te zingen. Ze kwam met een Engelstalig lied. De regel in de eigen taal te zingen verviel pas in 1999.
Duitsland kreeg commentaar omdat ze de regel brak in de eigen taal te zullen zingen. Ze kwam met een Engelstalig lied. De regel in de eigen taal te zingen verviel pas in 1999.
Joegoslavië stuurde zijn kat naar het songfestival en zou dit tot 1980 doen.
Tunesië zou als eerste Afrikaanse land deelnemen maar trok zich uiteindelijk terug omdat ze de inzending van Israël weigerden uit te zenden, dezelfde reden als waarvoor Libanon zich terugtrok in 2005.