1979 Zaterdag, 31 Maart 1979 / Jerusalem, Israel / 19 deelnemende landen




Israel zegeviert wederom. Na enige onenigheid over de puntentelling van Spanje aan Portugal is de overwinning van Milk & Honey met het lied "Hallelujah" een feit.
Sandra Reemer vertegenwoordigt Nederland voor de derde keer. Ze verandert haar naam in Xandra en brengt een valse vlecht aan. Het mocht niet baten, ze komt niet verder dan een twaalfde plaats met "Colorado".
Italie wordt vertegenwoordigd door de vrij onbekende groep Matia Bazar, die in 1985 een hit zal scoren met het nummer "Ti Sento".
De presentatie was in handen van Daniel Pe'er en Yardena Arazi, en de intermezzo's werden verzorgd door Shalom '79.

Katri Helena, de Finse deelnemer werd al 3 keer 2de in de preselectie, maar nu kon ze gelukkig winnen.

Voor België trad Micha Marah aan, de verkiezing duurde 5 weken, ze zong eerst 6 liedjes en elke week werd er één liedje geëlimineerd, Comment ça va won alle 4 de halve finales, maar in de finale werd toch voor Hey na na gekozen, een lied dat La Marah haatte, ze wilde het laten diskwalificeren en achtergrondzangeres Nancy Dee zou haar plaats innemen als ze niet wou zingen, maar ze deed het toch en werd laatste.

Anne-Marie David schreef 6 jaar geleden het festival nog op haar naam voor Luxemburg maar nam nu voor haar vaderland deel. Voor Zwitserland waren Peter, Sue & Marc er voor de 3de keer bij en opnieuw in een andere taal.Anita Skorgan stond 2 jaar geleden ook al voor Noorwegen op het songfestival.

Tozé Brito van de groep Gemini die vorig jaar voor Portugal aantrad probeerde het nu solo, maar werd slechts 4de in de voorronde. In Denemarken was ex-winnares Grethe Ingmann er net als vorig jaar bij, ze werd gedeeld 1ste maar Tommy Seebach kreeg de voorkeur, ook Mabel die vorig jaar nog op het songfestival zong was er bij. In Ierland bundelden Tina Reynolds (ESF '74) en Red Hurley (ESF '76) hun krachten maar ze werden laatste. Markku Aro (ESF '71) probeerde het opnieuw in Finland. In Griekenland nam Bessy Argyraki (ESF '77) opnieuw deel. In Zwitserland deed Biggi Bachmann mee, hij zou vorig jaar voor Liechtenstein meegedaan hebben, maar het land mocht niet meedoen omdat ze geen tv-zender hebben. Paola die Zwitserland in 1969 nog vertegenwoordigde werd nu 3de in de Duitse preselectie. Hanne Krogh (ESF '71) werd laatste in de Noorse preselectie.

Turkije trok zich dit jaar terug van het festival.