1984 Zaterdag, 5. Mei / Luxemburg, Luxemburg / Théâtre Municipal / 19 deelnemende landen




Vanuit Le Theatre Municipal in Luxemburg werd dit Festival gepresenteerd door Désirée Nosbusch.
Tien jaar na de overwinning van Abba, wint Zweden opnieuw het Eurovisie Songfesival.
Het zijn de Herrey's, drie blonde broers die het liedje "Diggi Loo Diggi Ley" zingen. Mede dankzij de leuke danspasjes en de gouden laarzen krijgen zij de sympathie van de jury.
De grote strik op de jurk van onze Maribelle, die "Ik Hou Van Jou" zingt, helpt haar niet verder dan een dertiende plaats.
Voor de Ierse deelneemster Linda Martin was het de eerste deelname, maar het hadden er meer kunnen zijn, ze had namelijk al 4 keer meegedaan aan de nationale preselectie en zou in 1992 het festival zelfs nog op haar naam schrijven. Voor de Finse kandidaat Kirka was de 8ste keer pas de goede.

Oude bekenden
Mary Roos werd 12 jaar geleden al eens 3de voor West-Duitsland. Amaya Saizar van de groep Bravo deed 4 jaar geleden nog mee in de groep Trigo Limpio.

Elisabeth Andreassen die twee jaar geleden met de groep Chips meedeed waagde nu solo haar kans bij Melodifestivalen. In Noorwegen deed Ellen Nikolaysen weer mee, in 1973 en 1975 stond ze al eens op het songfestival. In Cyprus deed Jimmy Makoulis mee die 23 jaar geleden al eens voor Oostenrijk aantrad. De groep Sheeba (ESF '81) was er in Ierland opnieuw bij, dit keer werden ze 4de. Tommy Seebach (ESF '79, '81) eindigde 4de in de Dansk Melodi Grand Prix, waar John Hatting van de groep Brixx (ESF '82) 8ste werd. Gary Lux van de groep Westend die vorig jaar voor Oostenrijk zong waagde opnieuw zijn kans en werd 2de, hij ging toch naar het songfestival om Anita te ondersteunen, al heeft het niet veel geholpen want ze werd laatste. In Turkije deden ex-deelnemers Aysegül Aldinç (ESF '81) en Neco (ESF '82) mee. In Zwitserland was Arlette Zola er opnieuw bij na haar 3de plaats twee jaar geleden. Ook in Portugal heel wat bekende namen met de groep Doce (ESF '82), Paulo de Carvalho (ESF '74, '77) en Fernado Tordo (ESF '73, '77).

De Israëlische zangeres Ilanit die in 1973 en 1977 al eens haar land vertegenwoordigde, was door de IBA aangewezen om met het nummer "Balalaika" mee te doen. De IBA trok haar inzending echter terug toen bleek dat de datum van het festival op een nationale Israëlische herdenkingsdag viel.

Terugtrekkende landen
Israël
Griekenland: verscheen niet opnieuw na eenmalige terugkeer op het Eurovisie-podium.Het slechte resultaat van 1983 zou een rol kunnen spelen.Een ander reden dat Griekenland niet deelnam zou zijn dat aartsrivaal Turkije meedeed.